Student Activity Page

Answers to Bedards move to Laconia:

  1. How many children are in the Bedard family?
    Answer: The Bedard family has 6 children: Paul, Angelique, 2 older brothers and sisters and 2 younger siblings: 2 + 2 + 2 = 6
  2. Paul was born in 1890 and Angelique was born in 1892. In 1904, how old is Paul? How old is Angelique?
    Answer: In 1904, Paul would be 14 years old: 1904—1890 = 14
    In 1904, Angelique would be 12 years old: 1904—1892 = 12
  3. How old would Paul be in 2004? How old would Angelique be?
    Answer:In 2004, Paul would be 114 years old: 2004—1890 = 114
    In 2004, Angelique would be 112 years old: 2004—1892 = 112
  4. How many miles did the Bedards travel from Sainte Perpétue to Laconia?
    Answer: 285 Miles: 45 miles in a hay wagon and 240 miles by train.
  5. Why does their father ring the bell three times a day?
    Answer: Their father rings the bell to tell people when it is time to start work, when it is time for lunch, and when it is time to stop work.
  6. How many hours will he work each day at the Belknap Mill?
    Answer: If their father Maurice rings the bell 3 times a day, he will ring it 18 times in one work week. He works 6 days a week: 3 x 6 = 18
  7. If Maurice rings the bell 3 times a day, how often will he ring it in a workweek?
    Answer: If Maurice rings the bell 3 times a day, how often will he ring it in a workweek?

Bonus Questions

  • If the hay wagon traveled at 10 miles per hour, and the train traveled at 60 miles and hour, how long would it take them to arrive in Laconia?
    Answer:
    It will take them 8½ hours to travel from Sainte Perpétue to Laconia.It took them 4½ hours to travel from Sainte Perpétue to Montreal: 45 divided by 10 = 4½ It took them 6 hours to travel from Montreal to Laconia: 240 divided by 60 = 4 4½ + 4 = 8½
  • If they left at 7 a.m. from Sainte Perpétue, when would they arrive in Laconia?
    Answer: They would arrive in Laconia at 3:30 p.m. They left at 7 a.m., and traveled for 8½ hours.

This page was written by educator, Chris Lewis, with funding from the Institute of Museum & Library Services. It is loosely based on records of the LaPlante family, who moved from Sainte Perpétue to Franklin about 1903. The images are from the Morin Collection, Belknap Mill.


Other Student Activity Pages:

Main Student Activity Page
Montreal to Laconia by Rail
Paul and Angelique Pack for Laconia
Be a History Detective
Hidden Word Puzzle & Pocket Watch Teaser
Paul & Angelique Bedard from St. Perpétue, Québec in Canada